Japonská vláda opätovne zlepšila hodnotenie ekonomiky

23.07.2013 Zahraničie

Tokio (TASR) - Japonská vláda dnes zlepšila hodnotenie ekonomiky, už tretí mesiac po sebe, pričom poukázala na signály zotavovania a zmierňovanie deflácie. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa vlády sa japonská ekonomika postupne zotavuje, pričom signály oživenia vykazuje export, ako aj súkromná spotreba. Rovnako priemyselná produkcia zaznamenáva mierny rast. Zlepšenie nastalo aj čo sa týka ziskov firiem a podnikateľského prostredia, ako aj hodnotenia súčasných podmienok zo strany firiem. Potvrdila tak hodnotenie centrálnej banky, ktorá začiatkom mesiaca uviedla, že ekonomika začína zaznamenávať mierne oživenie. Výraz "oživenie" použila centrálna banka prvýkrát od januára 2011. Na druhej strane riziko pre japonskú ekonomiku aj naďalej predstavuje slabý rast viacerých ekonomík vo svete, dodala vláda.
"Najnovší vývoj v oblasti cien naznačuje, že deflácia sa postupne zmierňuje," uvádza sa v hodnotiacej správe, ktorú vláda zverejňuje každý mesiac. Cieľom centrálnej banky je do dvoch rokov dosiahnuť infláciu na úrovni 2 %. Bank of Japan preto v apríli oznámila rozsiahle uvoľňovanie menovej politiky, ktorým chce ukončiť 15 rokov trvajúcu defláciu v krajine.
S rovnakým cieľom, teda naštartovať ekonomiku a ukončiť obdobie deflácie, spustil začiatkom roka premiér Šinzó Abe program hospodárskych reforiem a stimulov známy pod označením Abenomika. Jeho možnosti presadiť svoje predstavy o smerovaní ekonomiky ešte viac posilnilo minulotýždňové víťazstvo vo voľbách do hornej komory parlamentu, čím získal kontrolu nad oboma komorami.
 

Vyberte región